هادی الکترونیک صراط

---

مطالب آموزشی

تجهیزات شبکه
تجهیزات شبکه به مجموعه ای از ابزار و وسایلی گفته می‌شود که برای راه اندازی یک شبکه رایانه‌ای نیاز است. امروزه استفاده از شبکه های کامپیوتری و تجهیزات شبکه در سازمان ها و نهادهای بزرگ و کوچک توسعه یافته است. به همین دلیل است که شبکه ها و سرویس ها و خدماتی که از طریق آن ها به کاربران ارائه می شود، موضوع مهمی است که مورد توجه کاربران این حوزه است. به طوری که سازمان های جدید در پی بنا نهادن شبکه هایی با کارایی مناسب و بستر قوی هستند و سازمان های قدیمی تر می خواهند شبکه و تجهیزات شبکه پسیو و اکتیو خود را ارتقا دهند یا بهینه سازی کنند.

پچ پنل:
پچ پنل یکی دیگر از تجهیزات شبکه پسیو است. این قطعه مستطیل شکل داخل رک قرار می گیرد و محل جمع آوری کابل ها است.

روتر:
روتر یکی از تجهیزات شبکه اکتیو است که بسیار مهم و حیاتی است. از آن در شبکه های LAN و WAN استفاده می شود . روترها مدل های متفاوت و معماری مختلفی دارند. یکی از دلایل مهم گسترش استفاده از روتر، ضرورت اتصال یک شبکه به چندین شبکه دیگر است.

آنتن وایرلس:
در مواردی که شبکه های وایرلس دچار افت سیگنال و کاهش سرعت به دلیل افزایش فاصله بین امواج فرستنده و گیرنده می شود، از آنتن وایرلس برای حل این مشکل استفاده می شود.

اکسس پوینت:
در شبکه های وایرلس به یک سخت افزار برای برقراری ارتباط بین کامپیوتر ها نیاز است که به آن اکسس پوینت می گویند. اکسس پوینت در شبکه های وایرلس همان وظیفه ای را بر عهده دارد که سوئیچ در شبکه های کابلی بر عهده دارد.

کابل کواکسیال:
کابل کواکسیال یکی از تجهیزات شبکه پسیو است. معمولا از یک کابل کواکسیال بزرگ به عنوان ستون فقرات و کابل های کواکسیال کوتاه در فواصل ۵ / ۲ متر برای ایستگاه های کاری در تجهیزات شبکه پسیو استفاده می شود.

سوییچ:
سوئيچ يکی از عناصر اصلی و مهم در تجهیزات شبکه اکتیو است. با استفاده از سوئيچ چندين کاربر قادر به ارسال اطلاعات از طريق شبکه در يک لحظه خواهند بود. سوئيچینگ امکان ارتباط گره های متفاوت يک شبکه را مستقيما با يکديگر فراهم می کند. شبکه ها و سوئيچ ها انواع مختلفی دارند.

رک شبکه:
گاهی تعداد سوئیچ ها و روتر های موجود در شبکه زیاد شده و به فضایی برای مراقبت و نگه داری از آن ها نیاز است؛ به این فضا رک می گویند. رک ها عموماً فلزی با درب شیشه ای هستند و به دو صورت دیواری و ایستاده در ابعاد مختلف بسته به نیاز شبکه وجود دارند. برای مثال در شبکه های کوچک از رک 5 یا 6 یونیت استفاده می شود.

مودم:
مودم های ADSL یکی از راه های ساده و پرکاربرد برای اتصال به اینترنت است.

کابل های( UTP (Unshielded Twisted Pair:
کابل UTP یکی از متداولترین کابل ها در شبکه های مخابراتی و کامپیوتری است. از این کابل ها علاوه بر شبکه های کامپیوتری در سیستم های تلفن نیز استفاده می شود. شش نوع کابل UTP متفاوت وجود دارد که با توجه به نوع شبکه و اهداف مورد نظر از آن ها استفاده می شود. کابل CAT1 تا CAT6 ، متداول ترین نوع کابل UTP است.

کارت شبکه:
کارت شبکه یا Network Interface Card يکی از مهمترين عناصر سخت افزاری در زمان پياده سازی يک شبکه کامپیوتری است. هر کامپيوتر موجود در شبکه اعم از سرويس گيرندگان و سرويس دهندگان، به يک کارت شبکه نیاز دارد. کارت شبکه، ارتباط بين کامپيوتر و محيط انتقال ( نظير کابل ها ی مسی و يا فيبر نوری ) را فراهم می کند.

انواع تجهیزات دوربین مداربسته و کاربرد آن ها

دستگاه DVR (دی وی آر):
دستگاه DVR یا Digital Video Recorder بخشی از تجهیزات مداربسته آنالوگ است که وظیفه ی ضبط و پخش دوربین ها را بر عهده دارد.در ابتدا دستگاه های DVR تنها وظیفه ضبط تصاویر را بر عهده داشتند اما امروزه به صورت همزمان تمام وظایف زیر را انجام میدهند: امکان ضبط تصاویر از طریق هارد دیسک نصب شده روی دستگاه
امکان نمایش تصاویر زنده به صورت دلخواه (چند تصویر در یک صفحه)
امکان پخش مجدد تصاویر ضبط شده و پشتیبان گیری از آنها
توانایی انجام آنالیز های ساده بر روی تصویر مانند حساسیت به حرکت و . . .
امکان انجام تنظیمات ضبط با توجه به نیاز

دستگاه NVR ( ان وی آر):
عملکرد دستگاه NVR مشابه DVR است. دستگاه NVR به ثبت ويديو با دوربین های تحت شبکه IP که از طریق کابل شبکه منتقل می شود مي پردازد. دوربین مدار بسته از طریق یک سوئیچ شبکه یا روتر و در برخی موارد به طور مستقیم به يك سيستم NVR متصل می شود.

کابل BNC:
کابل BNC یک رابط بسیار رایج مخابراتی آنالوگ است که معمولا برای اتصال کابل های کواکسیال به دستگاه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از فیش های BNC در سیستم های مداربسته آنالوگ بسیار رایج است. در واقع به علت نوع قفل شدن و اتصال خیلی خوب این فیش ها، استفاده از آنها برای دوربین مداربسته ایده آل است. در سیستم های مداربسته مرسوم معمولا از فیش BNC برای اتصال کابل RG59 به دوربین و DVR استفاده می شود.

کابل شبکه IP:
کابل های شبکه ی IP از آن ها برای اتصال تجهیزات مختلف در شبکه های کامپیوتری استفاده می شود. با هدف کاهش تاثیر نویز بر روی سیگنال عبوری از کابل، در کابل های شبکه IP از زوج های به هم تابیده برای انتقال اطلاعات استفاده می شود. این زوج سینگال های یکسان را با جهت مخالف ارسال می کنند. در طرف گیرنده، اطلاعات از دو سیم دریافت شده و با هم مقایسه می شود. با توجه به یکسان و مخالف بودن سیگنال کابل ها تشخیص تاثیر نویز بر روی آنها ساده بوده و این تاثیر به سادگی حذف می شود. به این روش از ارسال اطلاعات ارسال اطلاعات تفاضلی یا differential mode transmission نیز گفته می شود.

هارد دیسک مخصوص ذخیره تصاویر:
هارد های معمولی بیشتر مناسب کامپیوتر های شخصی هستند که روزانه چند ساعتی روشن هستند و حتی در زمان روشن بودن بسیار کم به کار ذخیره اطلاعات می پردازند. دوربین های مداربسته 24 ساعته در طول روز 7 روز هفته و در طول کل ماه و سال خاموشی نداشته و دائما در حال ذخیره اطلاعات می باشند، به همین دلیل نمی توان از هارد های معمولی در دوربین مداربسته استفاده کرد.

مانیتور یا نمایشگر تصویر:
در سیستم دوربین مدار بسته، برای نمایش تصاویر ارسالی دوربین مداربسته، از مانیتور ها استفاده می شود . انتخاب اندازه این مانیتور به عواملی مثل فاصله مانیتور از بیننده، تعداد دوربین های مداربسته قابل نمایش، رزولوشن تصویر و موارد دیگر بستگی دارد.

لنز دوربین مداربسته:
همانطور که می­ دانید برای تشکیل تصویر باید بازتاب نور از جسم روی پرده ای تشکیل شود. مثلا برای اینکه ما جسمی را ببینیم، عدسی چشم ما باید نور انعکاسی از جسم را روی شبکیه متمرکز کند. در دوربین های مدار بسته انجام این کار به عهده ­ی لنز دوربین است. لنز سیگنال­ های نوری را جمع آوری می­کند و روی سنسور متمرکز می­کند تا تصویر تشکیل شود. در هر لنز یک یا چند عدسی وجود دارد که با کمک آنها پرتوهای نوری متمرکز می­ شوند.

رک دوربین مداربسته:
رک یک محفظه یا قفسه استاندارد شده برای جاسازی و محافظت از تجهیزات الکتریکی و کامپیوتری است. رک ها در اندازه های متفاوتی ساخته می شوند. اما رایج ترین نوع رک ها که در دوربین مداربسته استفاده می شود، رک های 19 اینچ هستند.

نور افکن (پروژکتور) مادون قرمز:
پروژکتور مادون قرمز نوعی پروژکتور است که امواج نوری مادون قرمز را تولید می کنند. این پروژکتورها در دو حالت مورد استفاده قرار می گیرند: در صورتی که دوربین شما فاقد LED مادون قرمز است: دوربین های مداربسته ی ساده، عموما فاقد LED مادون قرمز هستند و اگر نیاز به دید در شب وجود داشته باشد، باید از پروژکتور مادون قرمز استفاده کرد. در صورتی که برد دید در شب دوربین شما به اندازه کافی نباشد: در صورتی که دوربین های انتخاب شده برای محل، برد دید در شب کافی را ندارند یا فضایی در تصویر تاریک می شود، می توان این ضعف را با استفاده از پروژکتورهای مادون قرمز رفع کرد.

معرفی تجهیزات VOIP
مرکز تلفن VoIP این روزها به انتخاب اول مدیران کسب و کارهای مختلف برای مدیریت ارتباطات تلفنی با مشتریان تبدیل شده است. برای راه اندازی این مرکز به یک سری تجهیزات ویپ نیاز دارید. این تجهیزات شامل سرور اصلی VoIP ، گیت وی، تلفن ویپ و … می‌شوند. در این مقاله مهمترین این ابزارها به تفصیل شرح داده شده است

سانترال ویپ:
IP PBX یکی از راهکارهای بسیار مفیدی است که در ساختار فناوری ویپ (VoIP) ارائه می‌شود. برای آشنایی با IP PBX ها بهتر است مروری داشته باشیم به PBX هایی که در حال حاضر بین بسیاری از سازمان‍‌ها و شرکت‌ها، دستگاه‌های شناخته شده‌ای هستند. (PBX Private Branch Exchange) دستگاه‌های تلفن مرکزی یا همان دستگاه های سانترال‌ هستند که در شرکت‌ها و سازمان‌ها نقش اساسی در ایجاد ارتباطات تلفنی بر عهده دارند. این دستگاه‌ها خطوط تلفن‌های داخلی را به صورت آنالوگ یا دیجیتال بروی زوج مسی تلفن فراهم می‌نمایند. قابلیت‌های این دستگاه‌ها برای کاربران فعلی این سیستم شناخته شده است؛ که مهمترین آن فراهم کردن خطوط تلفن داخلی است. با استفاده از فناوری ویپ (VoIP) این دستگاه‌ها به عرصه نوینی وارد شده‌اند. اساس این تحول در اثر استفاده این فناوری از شبکه‌هایی مانند اینترنت است که امروزه در هر نقطه‌ای قابل دسترس است. ترکیب فناوری VoIP در دستگاه‌های PBX نسل جدید این دستگاهها را به وجود آورده که آن را با نام IP PBX یا سانترال تحت شبکه می‌شناسند.

IP Phone:
تلفن های IP یا همان تلفن تحت شبکه بهترین گزینه برای سیستم‌های مبتنی بر IP PBX می‌باشند. دکمه‌های این تلفن‌ها قابل برنامه‌ریزی اند که امکانات بسیاری را در اختیار کاربر قرار می دهد. بعضی از انواع این تلفن‌ها چندین ورودی خط تلفن دارند که با این ویژگی میتوانید بیشتر از یک تماس به داخلی ها (Extension) را مدیریت کنید.

ویپ (VOIP) گیت وی:
گیت وی یکی از اقلام تجهیزات ویپ به شمار می رود. یک VOIP gateway اتصال سیستم تلفنی ویپ (VoIP) به شبکه مخابراتی تلفن آنالوگ را امکان پذیر می‌کند. گاهی به این تجهیزات گیت وی‌های IP نیز گفته می‌شود. این گیت وی‌ها وظیفه تبدیل مکالمات تلفنی خطوط تلفن به بسته‌های دیتا را بر عهده دارند. همچنین گیت وی‌ها عکس این عمل را نیز انجام می‌دهند و تماس‌های اینترنتی را به مکالمات تلفنی آنالوگ تبدیل می‌کنند.

(ATA Analog Telephone Adapter) :
این دستگاه‌ها درگاه‌های مبدل تلفن آنالوگ می‌باشند که از طریق آن امکان دسترسی به خطوط PSTN با تلفن‌های آنالوگ معمولی فراهم می‌شود. این مودم‌ها از طرفی با اتصال به شبکه و ارتباط با IPPBX و تبدیل خطوط VoIP این سیستم به آنالوگ، امکان اتصال گوشی‌های معمولی به این سیستم را فراهم می‌نمایند.

FXO Gateway:
این گیت‌وی های به خطوط تلفن شهری متصل می‌شوند. به عبارت دیگر تماس‌هایی که از خطوط آنالوگ برقرار می‌شوند، توسط این گیت وی ها به مکالمات ویپ(VoIP) تبدیل می‌شوند و به سمت تلفن‌های ویپ (VoIP) ارسال می‌شوند.

FXS Gateway:
این گیت‌ وی ها به گوشی‌های تلفن متصل می‌شوند. به عبارت دیگر این گیت وی ها تماس‌های تلفنی گوشی‌های آنالوگ را بر روی شبکه ارسال می‌کنند.

Digital Gateway:
این گیت وی ها که معمولا قیمت بالاتری نیز دارند، از یک طرف به خطوط E1 متصل می‌شوند و از سمت دیگر به شبکه دیتا متصل می‌گردند.

کارت های آنالوگ (Analog Cards):
کارت‌های آنالوگ (FXS/FXO) در ظرفیت‌های تک پورت تا 48 پورت ساخته می‌شوند. این کارت‌ها در ظرفیت پایین به کانکتورهای RJ-11 و در ظرفیت بالا به RJ-21 مجهز هستند. از هر دو نوع این کانکتورهای می‌توان برای ارتباط با خطوط شهری، داخلی‌ها و یا اتصال میان استریسک و هر IPPBX دیگری بهره گرفت.در شکل زیر یک کارت آنالوگ نمایش داده شده است.

کارت های دیجیتال (Digital Cards):
کارت‌های دیجیتال، که در داخل کامپیوتر از طریق درگاه‌های PCI یا PCI-e با مادربرد مرتبط می‌شوند، قادرند از طریق پورت‌های دیجیتال نظیر T1، E1 و یا J1 ارتباط استریسک با شبکه تلفنی شهری یا مراکز تلفن دیگر برقرار کنند. در کشور ما عموما از پورت‌های E1 جهت سرویس‌دهی دیجیتال استفاده شده و به ندرت خطوط BRI را ارائه می‌دهند. لازم به ذکر است هر خطوط E1 تا 30 خط تلفن را پشتیبانی می‌نمایند.